† Your memories Forum Index
Author Message

<  Despre viata si moarte  ~  Curajul de a trece dincolo (povestioara zen)

administrator
Posted: Fri Apr 13, 2007 2:47 pm Reply with quote
Forum Administrator Joined: 01 Jan 1970 Posts: 76
Curajul de a trece dincolo
(povestioara zen)

Text extras din cartea lui Osho, "Curajul - Placerea de a trai periculos"

...omul creeaza tot felul de granite, se inchide in ele ca in niste inchisori. Relatiile, credinta, religia - toate astea sunt inchisori. Omul se simte bine in ele caci acolo nu bat vanturi salbatice. Omul se simte protejat, cu toate ca protectia e falsa, caci va veni moartea si il va trage dincolo. Inainte sa vina moartea, du-te tu singur dincolo.

Un calugar zen era pe moarte. Era foarte batran, avea nouazeci de ani. Deodata a deschis ochii si a intrebat: "Unde imi sunt pantofii?". Discipolul sau i-a spus: "Unde te duci? Ai innebunit? Esti pe moarte si doctorul a spus ca nu se mai poate face nimic, ca mai ai de trait doar cateva minute."

"De asta intreb de pantofi", spuse calugarul. "Vreau sa ma duc la cimitir pe picioarele mele, si sa ma intalnesc acolo cu moartea. Nu vreau sa fiu tarat. Si tu ma cunosti - niciodata nu m-am sprijinit de cineva. Ar fi foarte urat sa fiu carat la cimitir de patru oameni. Nu, n-am sa accept asa ceva."

Si se duse singur la cimitir. Si nu numai asta, dar isi sapa singur mormantul, se intinse in el, si muri. Cu ce curaj fantastic a acceptat necunoscutul, cu ce curaj a intampinat moartea! Cand ai un astfel de curaj, moartea se transforma, nu mai e moarte. Un om care are un asa curaj nu moare niciodata, el invinge moartea. Caci pentru cel care nu se teme de lumea cealalta, moartea nu inseamna nimic.
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum